agrozoo.net - searchable nature photo gallery

dfgsdfg
aaaav.1.0.0 β
Domov  Forum  Galerija  Prodam/kupim  Članki  Novice  Orodja  Igre  Stat.  FAQ  O nas  Site map 
Status:Obiskovalec   Registracija   Prijava
Language : Change general language in box to the left
Totally Valid XHTML 1.0
Kliknite za: prikaži/skrij pomoč.
You can change language settings in upper central part of page.
Klik na X za zapirnje tega okna.
Za člane je to okno zaprto avtomatsko.

Galerija

  • Ste našli žuželko, rastlino ali ..., pa ne veste kao se imenuje ? Klik na išči v zgornjem centralnem delu strani.
  • Za več pomoči kliknite:tukaj
email Twitter Facebook delicious LinkedIn StumbleUpon Digg Reddit Yahoo! Buzz Technorati Sphinn Google Bookmarks
Avtorji
Išči

Ranunculus-flammula

Ranunculus flamm...
uizui
© Jacob Sturm
Komentarji Samo za taxonomsko enoto: Ranunculus flammula:
2117 sl 17.08.2016   16:59:27   miran  

Martin Cilenšek:

Žgoča zlatica. ( Ranúnculus Flámmula)

Po vlažnih krajih sploh, zlasti pa po mokrotnih travnikih, kraj jarkov in jezer cvete od rožnika do jeseni b žgoča zlatica, po cvetu sorodnicam podobna. Po vlažnih pašnikih kraj gozdov in med lesovi jo najdeš z drugimi v družbi, zakaj živina se je skrbno ogiblje. V tleh ima kratko, precej debelo koreniko, iz ktere poganja šop belkastih, močnih korenin.


Steblo gre malokdaj naravnost na viš, navadno polega po tleh ali se polagoma vzdiga od zemlje. Votlo je in nekoliko robato ter 20-45 centimetrov (8-17 palcev) visoko. Spodi je večjidel brez vej, zgoraj pa vejnato in golo kakor ostalo zelišče, ali pa tudi porasteno s kratkimi dlačicami.


Listi so raztreseni po steblu. Spodnji so jajčasti ali suličasti in stojijo na dolgih recljih, višji so suličasti in pritrjeni na kračjih recljih, privrhni so ožji in sedeči. Vsi obsegajo steblo z nožnico, ki prehaja v valjast, žlebast in od strani stisnjen recelj. V prvi polovici so po robu celi, v drugi pa oboroženi z majhnimi, oddaljenimi zobci.


Bledorumeni cveti so majhni in imajo kratko, od ostalega cveta stoječo ali celó malo nazaj zavihano čašico. Njeni lističi se nikoli ne dotikajo reclja, kakor je to pri nekterih zlaticah navada. Venčevi lističi (spodi na desni) so spredi lepo zaokroženi in s podolžnimi črticami okrašeni. Plodovi (na desni nad venčevim lističem) so majhne, jajčaste rožke s kratko konico, ki narejajo oblasto glavico.


Žgoča zlatica je izmed hudo strupenih zelišč in polna ostrega otrova. Kar smo povedali o prvi njenega rodú, velja tudi o njej. Tu naj omenimo samo sledečo dogodbo. Neka žena si je namazala z njo roko, da bi se iznebila mrzlice. Vsled tega se je vnela koža, in nastal je nevaren prisad.

Dodaj komentar:
captcha u =
SQL processing 3,Page generated in 465 miliseconds